Postup přípravy receptu Jablečný dort se šlehačkou:
V míse smícháme mouku a kypřící prášek. Přidáme cukr, vanilinový cukr, sůl, vejce a máslo. V hnětači vypracujeme těsto - nejprve při nízkých a nakonec při vysokých obrátkách. Těsto vyndáme na vál a ještě je jednou rukama dohněteme. Dáme asi na hodinu vychladit. Zatím si vymastíme a vysypeme moukou dortovou formu a věnujeme se přípravě jablečné náplně. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrojíme jadřince a pokrájíme je na tenké plátky. Do vína a moštu (nebo víno také nahradíme moštem) vmícháme pudinkový prášek, vanilinový cukr a moučkový cukr a stálého míchání zahříváme, až krém zhoustne. Do hotového, ještě teplého krému, vnícháme jablka. Odpočaté těsto si na vále vyválíme válečkem, vložíme do formy a uděláme asi 3 cm vysoký okraj. Na těsto rozložíme jablečný krém. Dort pečeme v troubě předehřáté asi na 175 °C zhruba 60 minut, poté jej vyjmeme z trouby a necháme asi 15 minut chladnout. Opatrně vyjmeme z formy a dáme na 3 až 4 hodiny do chladničky. Po vychlazení ozdobíme šlehačkou - na okraj dortu stříkáme svislé proužky a na kraj povrchu malé hvězdičky. Šlehačku posypeme sekanými oříšky.