Postup přípravy receptu Jablečný koláč s oříšky:
Mléko ohřejeme. Droždí smícháme s 1/2 lžičkou cukru a trochou mléka. Přikryjeme a necháme kynout na teplém místě. Mouku, 100 g cukru, sůl, 1 vejce a kůru dáme do mísy. 100 g tuku rozpustíme ve zbylém mléce a zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto, které necháme kynout asi 30 minut. Jablka rozčtvrtíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Citrónovou šťávu, 125 ml vody a 50 g cukru přivedeme k varu, vložíme jablka a pod pokličkou dusíme 6-8 minut. Kousky jablek necháme na sítu okapat a vychladnout. Smetanu ušleháme s 50 g cukru a zbylým vejcem. Těsto ještě jednou prohněteme, rozpůlíme a na pomoučněném vále vyválíme. Jednu část rozložíme na vymazaný plech, obložíme jablky a zakryjeme druhým dílem. Lžící do těsta uděláme důlky a naplníme je smetanou. Koláč posypeme lískovými oříšky, rozinkami a zbylým cukrem. Zbylý tuk nakrájíme na vločky a rozložíme na povrch. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 30 minut dozlatova.