Vložil: | Natural |
Porcí: | 7 |
Doba přípravy: | 75 min |
Hodnocení: |
![6.36/10, hlasovalo 25 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![6.36/10, hlasovalo 25 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif)
|
Počet hodnocení: | 25 |
|
|
Použité suroviny receptu Jablečný, lístkový dort s rumem:
1 balíček (450 g) zmraženého lístkového těsta
| 2 kg jablek + trocha citronu
| 60 g sušeného rybízu, nebo hrozinek
| 2 lžíce rumu nebo Calvado
| 50 g cukru
| Krémová náplň:
| 4 plátky želatiny
| 3 žloutky
| 70 g cukru
| 1 hrnek mléka
| 250 ml šlehačky, ušlehané
| Poleva:
| 250 ml suchého bílého vína
| 50 g cukru
| 1 lžíce škrobu
| 50 g na sucho opražených mandlí, na lupínky nakrájených
Postup přípravy receptu Jablečný, lístkový dort s rumem:
Namočit rybíz do rumu s cukrem na 1 hodinu. Oloupat jablka, vyjmout jadřince a nakrájet je na půlměsíčky. Pokapat trochou citronem.
Vyválet dva kruhy asi 28 cm v průměru. Pomocí šablony (na př. talíř 28 cm) je vykrojit do stejné velikosti. Vypláchnout plech studenou vodou, osušit jej a položit na něj dva kruhy. Propíchat je vidličkou. Upéct je v předem vyhřáté troubě na 220 °C po 15 min.
Nechat těsto vychladnout a potom potřít jeden kruh 3/4 náplně a položit nahoru druhý kruh (tak, aby hladká strana byla nahoře). Rozetřít zbytek náplně na vrch a strany dortu. Nahoru rozložit jablka, ze kterých se předem musí slít vzniklá šťáva, posypat je rybízem a pomocí štětce potřít vše polevou. Okraj dorty ozdobit mandlemi (dobře je dlaní přitisknout k nádivce). Položit na mísu a podávat.
Krémová náplň:
Nechat změknout želetinu ve studené vodě. Metlou zamíchat cukr do žloutků. Přivést mléko s vanilkou (rozříznout vanilkový lusk podélce a obráceným nožem z něho seškrábnout dužinu) do varu a zamíchat jej postupně do vaječné směsi, pokud je ještě horká. Vymáčknout želetínu a přidat ji do naplně. Dát stranou zchladit. Potom dovnitř zamíchat rum a lehce vložit našlehanou šlehačku.
Poleva:
Vařit víno s cukrem. Zamíchat trochu vody do škrobu, přilít do vína a znovu prohřát. Když je směs čirá, potřít s ní dort.
Fotky receptu Jablečný, lístkový dort s rumem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!