Postup přípravy receptu Jablečný mandlový dort:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme nahrubo nastrouhaná jablka bez slupky a jádřinců a mleté mandle. Krupičku smícháme s kakaem a vmícháme do připravené hmoty: Naposledy sem vmícháme sníh z bílků. Pečeme v silně vymaštěné, hrubou moukou vysypané dortové formě v nepředehřáté troubě zhruba 30 minut (můžeme péci tutéž dobu v remosce).
Hotový dort neplníme, ale polijeme citrónovou polevou. 80-100 g moučkového cukru, 2 lžíce citrónové (případně pomerančové) šťávu, kterou přes drobné sítko přecedíme, 2-2,5 lžíce vařící vody.
Moučkový cukr prosijeme, aby v něm nebyly žmolky. K němu přidáme šťávu, vařící vodu a třeme v misce vařečkou až do doby, než poleva dost zhoustne a zbělá. Pokud se nám zdá poleva řídká, přidáme trošku cukru, pokud máme dojem, že je naopak moc hustá, přidáme trochu horké vody. A pokud se nám zdá polevy málo, klidně přiděláme ještě jednu porci. Na upečený korpus roztíráme
gumovou stěrkou s dřevěným držadlem. Uchováváme na studenějším místě. Je výborný, neokorá, dlouho chutná.