Použité suroviny receptu Jablkový závin se špaldou:
100 g hladké mouky
| 80 g celozrné špaldové mouky
| sůl
| 120 g tuku
| 120 g měkkého tvarohu
| 2 lžíce rozpuštěného másla
| 3 až 4 lžíce pšeničných klíčků
| 2 větší jablka
| 2 lžíce krupicového cukru
| 1 lžička mleté skořice
| 1 hrst rozinek
| na posypání moučkový cukr
Postup přípravy receptu Jablkový závin se špaldou:
Oba druhy mouky prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, tuk nakrájený na kousky a tvaroh a vypracujeme hladké těsto. Kousek odložíme stranou a větší část vyválíme na pečicím papíře do obdélníku. Potřeme ho rozpuštěným máslem, posypeme 2 lžícemi klíčků a na ně rozdělíme oloupaná jablka nakrájená na tenké plátky. Zbývající klíčky promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami a směsí posypeme jablka. Obdélník přehneme z každé strany do středu a konce přitlačíme. Z odloženého těsta vyválíme proužky a položíme je šikmo křížem přes střední část závinu. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C zhruba 20 až 25 minut. Vychladlý závin nakrájíme a pocukrujeme.