Postup přípravy receptu Jehněčí pečené na šalvěji:
Maso vykostíme, zbavíme tuku a šlach. Kořenovou zeleninu oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na kostky. Kosti se zeleninou vložíme do vymaštěného pekáče a asi 30 minut opékáme v předehřáté troubě na 225 °C. Výpek rozředíme vínem, přilijeme vodu a přecedíme.
Šalvěj opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Střídku toastového chleba (bez kůrky) umeleme se slunečnicovými jádry najemno, smícháme se šalvějí a ochutíme solí i pepřem.
Maso nakrájíme na filety (asi na tvar mladé cukety) a potřeme solí a pepřem. Poté maso obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a šalvějové "strouhance". Obaleté filety naskládáme do pekáče, přelijeme horkým máslem a pečeme asi 25 minut na 220 °C. Měkké maso vyjmeme, necháme chvilku chladnout a pak nakrájíme na plátky.
Cukety očistíme a nakrájíme na podlouhlé tvary, asi o velikosti cibulek. Cibulky oloupeme a spolu s cuketovými kousky podusíme na rozpáleném oleji. Podlijeme trochou vody a 10 minut podusíme. Pak směs osolíme a opepříme.
Vypečenou šťávu rozředíme trochou vody a přidáme k výpeku z kostí. Přilijeme smetanu a uvedeme do varu. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným v malém množství vody a dochutíme ji solí a pepřem.
Opečené plátky masa rozložíme na servírovací mísu, obložíme zeleninou a ozdobíme lístky šalvěje a petrželky. Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako přílohu postačí vařené brambory. Jehněčí pečené v šalvěji podáváme při slavnostní příležitosti.