Použité suroviny receptu Jemné bramborové koláčky:
250 g brambor vařených ve slupce
| 250 g másla
| 220 g hladké mouky
| 1 sáček prášku do pečiva
| 2 větší jablka
| 2 vejce
| 1 lžíci cukru
| 4 lžíce rybízové zavařeniny
| dle chuti: sůl
| dle chuti: mletou skořici
| dle chuti: tlučený badyán
| dle potřeby: máslo na vymazání plechu
Postup přípravy receptu Jemné bramborové koláčky:
Brambory oloupeme a umeleme na masovém strojku nebo jemně nastrouháme. Dáme na vál, přidáme změklé máslo pokrájené na kousky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetku soli. Uděláme důlek a rozklepneme 1 vejce. Rukama rychle vypracujeme hladké těsto, které se nelepí.
Z těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a kulatou formičkou nebo skleničkou vykrajujeme menší koláčky. Klademe je na plech slabě vymazaný máslem a potíráme rozkvedlaným vejcem. V předehřáté troubě (200 °C) pečeme přibližně 15 minut dorůžova.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme. Smícháme s cukrem, špetkou skořice a badyánu a necháme ustát.
Vlažné koláčky potíráme jablečnou směsí a na ni dáváme ještě lžičku rybízové zavařeniny. Podáváme s čajem nebo mlékem. Podle chuti můžeme ozdobit například šlehanou smetanou.
Fotky receptu Jemné bramborové koláčky:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!