Postup přípravy receptu Jemně karamelový nepečený dort:
Nejprve si necháme zkaramelizovat salko (vaříme dvě hodiny ve vodní lázni v zavřené plechovce). Poté ho nejlépe do druhého dne necháme vychladnout, ale chvátáme-li, stačí dvě hodiny.
Slijeme mandarinky a necháme je dobře okapat. Mandle spaříme, oloupeme, nasekáme. Půl sáčku karamelek také nasekáme. Želatinu namočíme na deset minut do mléka a necháme bobtnat (dle návodu).
Ve vodní lázni zahříváme za stálého míchání želatinu, až se v mléce zcela rozpustí. Nesmí vařit! V míse ušleháme jogurt s tvarohem a zkaramelizovaným salkem, zašleháme želatinu a kousky mandlí a karamelu.
Dortovou formu vyložíme piškoty, ty pokapeme šťávou z kompotu nebo mlékem a zalijeme "těstem".
Pokud je příliš tekuté a piškoty mají tendenci plavat, dáme na 15 minut do ledničky. Pak poklademe mandarinkami, opět zalijeme těstem, na to naskládáme piškoty (zakapeme šťávou nebo mlékem) a na to vylijeme zbytek těsta. Dáme do ledničky ztuhnout.
Povrch zdobíme druhou půlkou karamelek rozpuštěných v trošce mléka a sekanými mandlemi. Necháme v ledničce do druhého dne.