Vložil: | Torta |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 70 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 14 |
|
|
Použité suroviny receptu Jemný mazanec:
1/2 l mléka
| 1 kostka droždí
| 1 lžíce cukru
| 1/2 kg hladké mouky
| 1/2 kg polohrubé mouky
| 2 dl tuku (hera + olej)
| 1 kávová lžička soli
| 4 polévkové lžíce cukru
| 3 žloutky
| 1 vejce
| dle chuti: rozinky a citr. kůra
| 1 vanilkový cukr
| na zdobení: mandlové lupínky
Postup přípravy receptu Jemný mazanec:
Uděláme kvásek. Do mísy dáme část mouky. Do ní vlahý tuk, vajíčka + žloutky, cukr a pak teprve až zbytek mouky. Dodáme zbývajíci ingredience. A pořádněme hněteme (když jsem začínala vařit, tak jsem dlouho nemohla přijít na to, proč se mi nedaří kynuté těsto. Až moje zlatá a milovaná babička, když už mi ze zoufalství koukala pod ruce, mě upozornila, že se těsto musí pořádně zadělat).
Pak necháme asi půl hodinky kynout. Uděláme 3 bochánky a dáme na vymazaný plech. Ještě necháme kynout na plechu, pak pomažeme žloutkem (přidávám do něj trochu mléka a van. cukru pro lepší barvu hotového mazance) a posypeme mandlovými lupínky. Prý správný mazanec, by měl mít na sobě kříž. Dělám ho nůžkami před potřením žloutkem. Pak pečeme v předehřáté trobě do zlatova.
Fotky receptu Jemný mazanec:
Fotky vložil: jirajanka,katzvel,klapka,hlouskova