Postup přípravy receptu Jemný pomerančový džem:
Potřebujeme čistého a oloupaného ovoce 1,5 kg. Jeden pomeranč důkladně vydrbeme kartáčkem, škrabkou seškrábneme povrch kůry, pokrájíme na tenké proužky a spaříme vařicí vodou. Jednotlivé měsíčky pomerančů pokrájíme na menší kousky a zbavíme pecek, asi třetinu ovoce si dáme bokem a zbytek nasypeme do vhodného kastrolu, mírně pošťoucháme a zalijeme vodou. Povaříme asi 15 minut do změknutí slupek, přidáme zbytek pomerančů a krátce převaříme, aby v džemu zůstaly kousky. Přidáme gelfix se dvěma lžícemi cukru, minutu vaříme a pak přisypeme zbytek cukru. Zkusíme, jak džem želíruje a přidáme trochu citr. šťávy. Promícháme a povaříme. Pokud džem želíruje dobře, přidáme jenom trošku kyseliny citronové pro hezkou barvu džemu. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru.