Postup přípravy receptu Jeřabinový kompot s jablky:
Jeřabiny otrháme od třapin a stopek, dobře vypereme ve studené vodě, krátce povaříme (asi 5 minut), zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Cukr rozpustíme ve vodě, tímto nálevem jeřabiny zalijeme a necháme 24 hodin proslazovat.
Druhý den omyjeme a oloupeme jablka, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme na osminky. Očištěná a nakrájená jablka vkládáme do vody s 5 g kyseliny citrónové, aby na vzduchu nezhnědla. Potom je v této vodě povaříme asi 3 až 5 minut, odcedíme a necháme okapat.
Nálev z jeřabin slijeme, jeřabiny necháme okapat a do zavařovacích sklenic střídáme vrstvu jablek a jeřabin. Nálev z jeřabin přivedeme k varu a ovoce jím zalijeme. Sklenice uzavřeme víčkem a sterilujeme (zahřát na 90 stupňů a teplotu udržovat po 20 minut).