Postup přípravy receptu Jitrnice netradičně, ale chutně (..podzimně..):
Oloupaná a odjádřená jablka nakrájíme na menší kousky. Sušené švestky, cibuli a česnek nasekáme nahrubo.
Zapékací misku vymažeme sádlem nebo máslem, dno poklademe ovocem, cibulí a česnekem, mírně osolíme a podlijeme trochou vody.
Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a zapékáme 30 minut. Během této doby několikrát promícháme.
Poté na směs položíme jitrnice, teplotu snížíme na 180°C a zapékáme, dokud nejsou jitrnice opečené dozlatova.
Pokrm je zajímavou (a domnívám se, že velmi chutnou) alternativou k obligátním jitrnicím s kysaným zelím.
Při servírování obložíme opečené jitrnice ovocno-cibulovou směsí, kterou případně - dle chuti - dosolíme.