Použité suroviny receptu Jitrnice s jablky a švestkami:
4 ks velkých jitrnic
| 4 ks jablek
| 180 g sušených švestek (bez pecek)
| dle potřeby: voda na podlití
| dle chuti: sádlo nebo máslo
| 1 zapékací miska
| dle chuti: sůl
Postup přípravy receptu Jitrnice s jablky a švestkami:
Oloupaná jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jadřince, dužinu pak rozkrájíme na menší kousky. Sušené švestky pokrájíme na půlky. Zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem, ovoce poklademe na celé dno misky, mírně osolíme a podlijeme malým množstvím vody. Troubu předehřejeme na 190 °C a misku s ovocem dáme do trouby, během zapékání ovoce několikrát promícháme. Po 20 minutách na ovoce položíme jitrnice, teplotu snížíme na 170 °C a zapékáme jitrnice dozlatova.