Postup přípravy receptu Kančí kýta s pečenými jablky:
1. Vino smícháme se 125 ml vody, solí, pepřem a jalovčinkami. Do mořidla naložíme maso na 24 hodin. Mezitím občas obrátíme.
2. Troubu předehřejeme na 225 °C. Pekáč vyložíme plátky slaniny, navrch položíme maso a polijeme horkým olejem. Pečeme 20 min. Maso obložíme pokrájenou zeleninou, podlijeme trochou marinády a pečeme dalších 60 min., často podléváme.
3. Z jablek vykrojíme jádřinec a do otvoru vlijeme citronovou šťávu. Poklademe vločkami másla a v alobalu pečeme v troubě 25 min.
4. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Vypečenou šťávu rozvaříme se zbytkem marinády, poprašíme moukou a povaříme 5 min. Vmícháme smetanu, přisolíme, příp. opepříme.