Postup přípravy receptu Kapustnica s bůčkem:
Nakrájíme cibuli a necháme podusit na trošce oleje v hrnci (cca 15ti litrovém), ve kterém chceme vařit kapustnici. Vepřové maso a vykostěný bůček nakrájíme na kostky a dáme dusit na cibulku. Mírně osolíme a opepříme. (Pozor moc nesolit – ostatní ingredience dodají jídlu dostatek soli a chutě). Když je to tak napůl udušené přidáme kysané zelí vč. láku, uzené kosti a kost od bůčku. Přidáme hrst sušených hub a sušené švestky. Navrch položíme klobásku v celku, aby se krásně uvařila. Zalijeme vodou (asi 0,5 litru). Všechno pomalu za občasného míchání vaříme.
Do druhého hrnce si dáme do vody uvařit uzené koleno, přidáme nové koření (asi 3-4 ks) a celý pepř (5 ks) a 2-3 bobkové listy. Když je koleno uvařené vybereme z vody na talíř, obereme maso, nakrájíme a dáme do hrnce se zelím. Vývar z kolena přilijeme dle potřeby do hrnce k zelí. Uzené a vepřové kosti po uvaření rovněž obereme. Obrané maso i uvařenou klobásu nakrájíme a vrátíme zpět do hrnce k zelí.