Postup přípravy receptu Karamelizované slávky:
Lastury slávek vydrhneme kartáčkem pod studenou vodou a povrch oškrábeme malým nožíkem. Odstraníme všechny slávky, které mají nalomené a prasklé lastury nebo jsou otevřené. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme ve velkém hrnci na olivovém oleji. Zasypeme ji cukrem a krátce zkaramelizujeme. Přilijeme bílé víno, vsypeme slávky, promícháme a hrnec přikryjeme poklicí. Mušle dusíme nad silným plamenem 4-8 minut (podle velikosti lastur) a občas hrncem zatřeseme, aby se slávky promíchaly a otevřely. Než se slávky uvaří, nasekáme najemno česnek a petrželovou nať. Uvařené slávky stáhneme z plamene, přidáme k nim nasekanou směs a promícháme, popřípadě velmi opatrně dosolíme. Pozor, slávky jsou samy o sobě slané!Neotevřené nebo šedé lastury vyhodíme a zbylé rozdělíme na talíře, doplníme je čerstvým pečivem a podáváme s bílým vínem.