Postup přípravy receptu Klasická francouzská majonéza:
Porculánovou mísu vypláchneme studenou vodou a dobře vytřeme. Do vychladlé mísy dáme čerstvé žloutky úplně zbavené bílku, posypeme je hned solí a metlou na sníh dobře utřeme.
Potom přikapáváme, šlehajíce stále a nepřetržitě metlou, olej tak dlouho, až se majonéza spojuje do hrudky. Do vzniklé hrudky, stále míchajíce přikapeme citronovou šťávu.
Když je majonéza dobře rozetřená, přikapáváme olej opět tak dlouho, až se nám znovu udělá hrudka.
Takto připravená majonéza je základem všem olejovým majonézám s různým ochucením.
TIP: V moderní době můžeme použít na přípravu majonézy mixer. Vše až na olej vložíme do mixeru a pomalu tam za běhu motoru přikapáváme olej. Ke konci můžeme přilívat v malém pramínku.
TIP: Chceme-li mít majonézu ochucenou, přidáme na př. Dijónskou hořčici, pepř, sherry, nebo jiného bílého vinného octa, špetka cukru atd.