1 větší kávový hrnek mléka (0,4 l)
| stejné množství hrubé mouky
| 1 vejce
| 1 rohlík
| dle chuti: sůl
| dle potřeby: změklé máslo na vymazání hrnků
Postup přípravy receptu Knedlíky hrnečkové:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vše zalejeme mlékem s rozšlehaným žloutkem. Zvlášť ušleháme tuhý sníh z bílků. Nejdříve do těsta vmícháme sníh a teprve pak na kostičky nakrájený rohlík. Dva stejně velké hrnky, ve kterých se odměřovalo mouka a mléko, uvnitř důkladně osušíme a vymažeme mírně rozehřátým máslem. Rozdělíme do nich těsto a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Voda nesmí dosahovat výše než do poloviny hrnků. Vaříme nepříliš prudkým varem asi 30 minut. Pak hrnky s vody vyjmeme a nožem okraje knedlíků uvolníme a vyklopíme. Kuchyňskou nití krájíme.