Postup přípravy receptu Koblížky:
Na přípravu 25-30 ks:
1. Příprava kynutého těsta : Nejprve smícháme mouky. Poté k nim přidáme sušené droždí, moučkový cukr, vanilínový cukr, sůl, žloutky, margarín, rum, mléko a vypracujeme hladké těsto tak, aby se nelepilo na stěny nádoby. Hotové těsto nesmí být příliš husté, musí zůstat vláčné. Povrch těsta posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout asi 15 min. Potom těsto znovu promísíme a necháme dobře vykynout podle potřeby 30 až 90 min.
2. Z vykynutého těsta uděláme 25-30 stejných bochánků, které dlaní trochu zmáčkneme na placičku. Doprostřed placičky dáme kávovou lžičku džemu, zabalíme a otočíme na vál zabalenou stranou dolů. Na vále necháme ještě 30-35 minut vykynout. Po vykynutí je klademe do rozpáleného tuku tak, aby byly celé ponořené.
3. Kobližky smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme odkapat na mřížce nebo na ubrousku. Nakonec posypeme kobližky práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.
Náš tip:TIP : Pro vylepšení chuti přimícháme do džemu 2 lžíce rumu.