Postup přípravy receptu Koláč z křehkého těsta s dýní:
Mouku s práškem do pečiva a cukrem prosijeme na vál, doprostřed dáme ořechy, změklý tuk, vodu nebo mléko a zpracujeme na vláčné těsto. Těsto necháme odležet v chladu.
Mezitím si uděláme drobenku. Prosátou mouku promícháme s cukrem, tukem a ořechy.
Na nápln nakrájíme dýni na kousky, vložíme je do spařovacího košíčku nebo cedníku a nad párou vaříme do změknutí.
Těsto rozválíme a vyložíme jím formu, okraj těsta ozdobně nakrájíme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°c a dobleda zapečeme.
Ve smetaně promícháme cukr a koření. Uvařenou dýni rozprostřeme na těsto a zalijeme smetanou, vložíme zpět do trouby a asi 15 minut pečeme. Potom koláč vyndáme, posypeme drobenkou a při horním výhřevu dopečeme. Koláč podáváme vlážný..