Postup přípravy receptu Koláčky s mákem:
Droždí rozmíchat s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek nechat na teplém místě vykynout. Zbytek cukru, prosetou mouku, žloutky, vanilkový cukr, kůru z citronu, muškátový oříšek, zbylých 100 ml mléka a kvásek promíchat a přidat vlažné máslo. Vypracované těsto dát na přibližně 30 minut kynout na teplé místo.
Na náplň povařit asi 2 minuty mléko s mletým mákem, cukrem a máslem. Směs dát vychladnout, přidat piškotové drobečky, rum a promíchat.
Těsto propracovat a nechat znovu 30 minut kynout. Pak ho rozdělit na 30 dílků, každý naplnit lžící náplně a udělat malé bochánky. Dát je na plech, koláčky potřít vejcem a do středů vmáčknout švestku. Nakonec je posypat drobenkou, vložit do trouby předehřáté na 180 °C a nechat 15 - 20 minut péct.