Vložil: | jit |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Koláčky z kynutého těsta se švestkami:
100 ml mléka
| 1 lžíce cukru do kvásku
| 20 g droždí
| 500 g hladké mouky
| špetka soli
| špetka muškátového květu
| 100 g másla
| 2 vejce
| 200 ml zakysané smetany
| 600 g švestek
| máslo, mouka na vymazání a vysypání formiček
| Drobenka:
| 100 g másla
| 100 g hladké mouky
| 100 g krupicového cukru
Postup přípravy receptu Koláčky z kynutého těsta se švestkami:
Do 2 lžic vlažného mléka přimícháme cukr, rozdrobíme droždí a přidáme lžíci mouky. Vidličkou vše rozšleháme na hladkou hmotu a necháme kvásek vykynout na teplém místě. Mouku smícháme se solí a muškátovým květem, přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a přidáme 1 vejce. Směs zaděláme zakysanou smetanou, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme tužší těsto. Na teplém místě ho necháme ještě asi půl hodiny vykynout. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky. Troubu rozehřejeme na 190°C. Z vykynutého těsta odkraujeme nožem menší kousky a vyplníme jím máslem vymazané a moukou vysypané teflonové formičky na koláče. Uprostřed vytvoříme důlek a prsty ho rozšíříma tak, aby vznikl zýšený okraj. Druhé vejce rozklepneme, v menší misce ho rozšleháme a pomažeme s ním okraje. Vnitřek koláčků vyplníme na měsíčky nakrájenými švestkami. Ovoce lehce zatlačíme do těsta a povrch bohatě posypeme drobenkou.
Drobenka: Změklé máslo promneme s moukou a cukrem tak, aby vznikly drobné žmolky.
Koláčky ve formičkách přesuneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je ještě chvilku kynout. Pak je vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova asi 20 minut. Často je kontrolujeme, aby se nepřipekly.
Fotky receptu Koláčky z kynutého těsta se švestkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!