1 l vody
| 500-550 g pískového cukru (sklenice 330 ml asi 1 lžíce cukru, sklenice 750 ml asi 1 a půl lžíce)
| asi 3 kg zralých pevných meruněk
| 1/2 lžičky kyseliny citronové (na 1 l vody)
Postup přípravy receptu Kompot z meruněk:
Vodu s cukrem krátce převaříme. Meruňky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Rozpůlíme je, zbavíme pecek a ponoříme do vody okyselené kyselinou citronovou, aby nezhnědly. Vyjmeme je a necháme okapat. Meruňky klademe do sklenic řeznou stranou dolů. Zalijeme je teplým nálevem nebo zasypeme cukrem a zalijeme teplou převařenou vodou. Sklenice uzavřeme a při teplotě 85 stupňů sterilujeme 30 minut (tvrdší vody) nebo 20 minut (měkčí vody).
Fotky receptu Kompot z meruněk:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!