Postup přípravy receptu Kompot z tykve:
Dobře vyzrálou tykev (volíme odrůdu s oranžovou dužinou) omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jader a měkké dužiny a nakrájíme na řezy, které teprve loupáme. Z řezů krájíme rovným nebo vroubkovaným nožem kostky o hraně asi 2 cm. Skládáme je do porcelánové mísy, kde je zalijeme roztokem z jednoho dílu octa a třech dílů pitné vody.
V tomto roztoku necháme tykev stát nejméně 12 hodin.
Potom tykev ocedíme, necháme okapat a v čisté vodě ji předvaříme do sklovita. Nesmíme ji však převařit. Předvařenou tykev opět ocedíme a necháme dobře okapat. Potom ji srovnáme do sklenic a zalijeme cukerným roztokem okyseleným citronovou šťávou. Na dno litrových sklenek dáme 2-3 hřebíčky a malý úlomek skořice nebo několik kapek ananasové tresti.
Uzavřené sklenice sterilizujeme 30 minut při 90°C.
V zimě můžeme tykev přidávat do míchaných kompotů, kde se výborně uplatňuje pro svou krásnou žlutou barvu. Částečně nám tak nahrazuje oblíbený ananasový kompot.