Použité suroviny receptu Koňaková bábovka s bílou polevou:
těsto
| 300 g polohr. mouky
| 2 lžíce kakaa
| 1 vanilk. cukr
| 200 g cukru krupice
| 250 ml oleje
| 1 prdop
| 5 vajec
| 250 ml vaječného koňaku
| poleva
| 200 g cukru moučka
| 1 žloutek
| 3 lžíce vaječného koňaku
| tuk na vymazání
| mouka hrubá
Postup přípravy receptu Koňaková bábovka s bílou polevou:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků. Oddělíme jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao. Do připravené formy střídavě nalijeme světlé a tmavé těsto.
Koňakovou bábovku vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 45 minut až hodinu. Upečenou bábovku necháme vychladnout a vyklopíme.
Cukr s koňakem a žloutkem utřete v hustou polevu. Bílou polevou přelijeme bábovku. Polevu necháme ztuhnout.