Postup přípravy receptu Koroptve pečené s lanýži, žampióny a koňakem:
Koroptve uvnitř i na povrchu osolíme, slabě opepříme a prsíčka protáhneme na proužky nakrájenou slaninou a lanýži.
Rozehřejeme máslo, vložíme na ně koroptve prsíčky dolů a když pustí šťávu, trochu je podlijeme vodou.
Pečeme podle stáří 3/4 až 2 hodiny při teplotě kolem 180 °C, před dopečením koroptve ještě pokapeme koňakem.
Upečené koroptve rozpůlíme, mezi půlky vložíme plátek husích jater opečený na slanině, půlky opět k sobě přiložíme a takto upravené koroptve urovnáme na nahřátou mísu.
Procezenou šťávu z upečených koroptví trochu vydusíme a pak ji promícháme do 0,5 l madeirské omáčky a koroptve jí přelijeme.
Kolem koroptví dáme na másle dušené kloboučky žampiónů.