Postup přípravy receptu Kousky jater ve sladkokyselé omáčce:
Nejdříve si uvaříme játra, abychom získali masový vývar. Játra nijak před vařením neochucujeme. Ani když se vaří.
Uvařená játra nakrájíme na malé kousky nebo nudličky. Pokrájené promícháme s moukou, škrobem nebo solamylem, vajíčkem a špetkou soli. Necháme uležet a zatím si připravíme omáčku a dáme uvařit rýži.
Rýži vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 minut, řídíme se návodem na obalu. Příprava rýže ve varných sáčcích je nejsnadnější. Můžeme ale zvolit i jiný, kvalitnější druh rýže.
Připravíme si omáčku. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na slabé plátky. Obojí osmahneme téměř dozlatova na rozehřátém oleji. Zalijeme masovým vývarem, přidáme cukr, ocet, zázvor, glutasol a sójovou omáčku.Škrob rozmícháme asi se 2 lžícemi studené vody a za stálého míchání přiléváme do omáčky. Omáčku přivedeme k varu, stále mícháme a vaříme 5 minut, než sladkokyselá omáčka zhoustne a zesklovatí.
Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka na něm osmažíme naložené kousky uvařeného masa. Maso je obalené v těstíčku a aby se neslepovalo a upeklo ze všech stran, tak během smažení jednotlivé kousky oddělujeme vidličkou. Maso usmažíme dorůžova.
Uvařenou rýži rozdělíme na talíře, posypeme usmaženými játrovými kousky a přelijeme sladkokyselou omáčkou. Můžeme ozdobit zelenou cibulovou natí.