Postup přípravy receptu Křehký ořechový moučník:
Prosátou mouku s kypřícím práškem smícháme s měkkým máslem, moučkovým cukrem, žloutkem a smetanou. Těsto rozdělíme na 2 části - jednu o trochu větší než druhou. Na jemně pomoučeném válu větší část vyválíme a přeneseme na hlubší plech. Vytvoříme i okraje. Plát potřeme džemem.
Žloutky, vodu a moučkový cukr ušleháme do pěny, potom přidáme ořechy /lískové oříšky nebo mandle/, citronovou kůru a nakonec vyšlehaný sníh z bílků. Lehce promícháme a rozetřeme na těsto. Z druhé části uděláme mřížku, nebo i jiný vzor a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C asi 25-30 minut. Krájíme až vychlazený koláč, můžeme posypat moučkovým cukrem.