Postup přípravy receptu Krém z jedlých kaštanů:
Vložit kaštany do kastrolku, zalít je dostatečným množstvím mléka, aby přikrývalo kaštany a vařit je tak dlouho, až jsou kaštany měkké, dají se lehce rozmačkat na kaši a mléko je absorbované. Propasírovat kaštany. Svařit vodu s cukrem na nit, ale ne do hněda. Ihned vložit dovnitř kaštany a nechat prochladnout. Přidat pouze tolik tekutiny, aby se kaštany daly protlačit přes protlačovací mačkadlo na brambory a stále si udržely tvar. Přidat vanilkový cukr a rum podle chuti. Nechat zchladit.
Protlačit směs přes protlačovací mačkadlo na brambory a položit kopečky na jednotlivé talířky. Navršit na ně vanilkovým cukrem oslazenou šlehačku. Krém se hodí k plnění dortů a rolád.