Postup přípravy receptu Kroupová jelítka:
Vařené tučné maso z laloků nakrájíme na O,5 cm kostičky. Škvarky s plícemi a tvrdší části vařeného masa umeleme na masovém strojku. Křehčí a měkčí části masa nakrájíme na hrubší kostičky (O,5 cm). Do větší nádoby dáme vařené kroupy, přidáme přecezenou krev a promícháme, pak přidáme nakrájené i umleté suroviny a tučný vývar. Prejt ihned osolíme, okořeníme mletým pepřem, mletým novým kořením, mletým kmínem, majoránkou, smaženou cibulkou a dobře promícháme, podle chuti ještě upravíme solí a kořením. Ihned plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých vepřových střev. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vkládáme do vařící polévky. Když přejde var, snížíme teplotu na 90 °C. Při této teplotě dováříme 10 až 30 minut podle síly střev. Pak přezkoušíme, zda jsou jelítka dostatečně provařená: nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a
rozložíme na dřevěné desky.