Na rozehřáté slanině opražíme kostičky kořenové zeleniny, přidáme nakrájenou cibuli, necháme vše zezlátnout a poté přisypeme trochu cukru. Až cukr lehce zkaramelizuje, přidáme rajský a šípkový protlak, brusinky, víno, trochu octa, zalijeme vývarem a provaříme. Do vroucího základu vložíme prošpikovanou daňčí kýtu, kterou jsme svázali provázkem, aby maso mělo na talíři pěkný tvar, přisypeme pár kuliček jalovce a černého pepře a pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Měkké maso vyjmeme, omáčku do hladka rozmixujeme a vmícháme do ní zakysanou smetanu. A pozor, už nevaříme, jen - jak říká náš šéfkuchař - táhneme, tedy udržujeme těsně pod bodem varu, aby se omáčka nesrazila. Na závěr podle chuti dosolíme a před podáváním vmícháme ušlehanou smetanu. Pokud má omáčka dobrou konzistenci, není třeba ji ani zahušťovat jíškou. Podáváme ji s daňčím masem, které necháme vychladnout, zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a ty napaříme třeba spolu s karlovarským knedlíkem, který tenhle pokrm dokonale doplní. Recept na něj už známe. A jestli ne, stačí se podívat na díl Svíčková pro Alberta, u něhož je recept uveden.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!