Na sádle postupně orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a kostky masa. Poprášíme mletou paprikou, promícháme, přidáme rajský protlak, povidla, a zalijeme vývarem a vínem. Lehce osolíme, opepříme, dochutíme česnekem, špetkou cukru, trochou mletého kmínu a majoránky. Podle kvality masa hodinu až tři pozvolna dusíme, případně doléváme vodou či vývarem. Až je maso měkké, přilijeme rum a zahustíme chlebem, nakrájeným na kostičky. Za důkladného míchání dohladka provaříme a na úplný závěr ještě přidáme trošku od každého koření podle vlastní chuti.
Servírujte například v chlebových miskách, které si sami můžete vydlabat z malého bochníku a nebo už připravenou misku zakoupit ve specializovaných prodejnách.
Rady:
Můžete použít i kančí plec, druhy masa však nekombinujte.
Na přípravu guláše je ideální polosladké víno.
Na zahuštění použijte raději starší chléb.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!