Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Nejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDYNejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDY Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.12. 2025
Dnes má svátek Vlasta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Kvašené houby

fotka Kvašené houby
Vložil:
Porcí:6
Doba přípravy: 75 min
Hodnocení:  ++++++-___
Počet hodnocení: 4

Použité suroviny receptu Kvašené houby:

2 kg čerstvých hub  | 30 g soli  | 20 g cukru  | asi 4 dl kyselého mléka

Postup přípravy receptu Kvašené houby:

K této úpravě se hodí všechny druhy hub, které se nevyznačují žádnou zvláštní chutí (holubinky, václavky apod.).
Houby nahrubo pokrájíme a v 1/2 l osolené vody krátce - asi 2 minuty povaříme, scedíme a necháme okapat. Do malého soudku nebo většího kameninového hrnce dáme vrstvu hub, osolíme, pocukrujeme, dáme další vrstvu hub, znovu posolíme a pocukrujeme a tak pokračujeme do vypotřebování všech ingrediencí. Nakonec přelijeme rozkvedlaným kyselým mlékem, přikryjeme lněným ubrouskem, navrch položíme těsnící kulaté prkénko nebo mělký talíř a zatížíme kamenem, aby se lák z hub přes ně přeléval. Je-li láku málo, přilijeme trochu slané vody.
Při normální teplotě kolem 20°C je kvašení mezi 8. - 12. dnem ukončeno. Přeneseme nádobu do studeného sklepa nebo komory a tam vydrží až do jara. Ubrousek občas vypereme v čisté vodě.
Kvašení hub je podobný proces jako kvašení nakládaného zelí. Významně přispívá k lepší stravitelnosti hub.
Kvašené houby můžeme podávat jako přílohu k pečeným a grilovaným masům, studeným i teplým nebo do salátů - prostě všude, kde je pikantní chuť vhodná. Před upotřebením je krátce opláchneme tekoucí vodou.
Další způsob úpravy:
Uzení hub je spíš zajímavé chuťové zpestření než způsob dlouhodobé konzervace.
Houby - předem 10 minut předvařené v osolené vodě a dobře okapané - rozložíme buď vcelku nebo pokrájené na silnější plátky na síta, která na stojanech vkládáme do udírny. Jsou vhodné do sekaných mas, rizota a zapékaných pokrmů. Jsou výborné jako součást pikantních zeleninových salátů s olejem nebo je v této podobě můžeme sterilovat v octovém nálevu - tak vydrží podstatně déle.


Fotky receptu Kvašené houby:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Kvašené houby
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Aktuální soutěže
    Náš tip


    Další tipy


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !