Použité suroviny receptu Kynutá bábovka s rozinkami:
3 žloutky
| sůl
| 100 g moučkového cukru
| 150 g tuku
| citrónová kůra z půlky citrónu
| 50 g rozinek
| 250 ml mléka
| 500 g polohrubé mouky
| 30 g droždí
| trochu rumu
| 50 ml mléka na kvásek
| tuk na vymaštění formy
| jemná strouhanka na vysypání formy
Postup přípravy receptu Kynutá bábovka s rozinkami:
Nejdříve si připravíme kvásek - do vlahého mléka rozdrobíme droždí, přidáme asi půl kávové lžičky cukru a polévkovou lžíci mouky. Nádobu se surovinami na kvásek přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti kynout asi 30 minut. Rozinky namočíme do rumu a necháme je nabobtnat (je dobré to udělat už den předem). Žloutky, moučkový cukr a změklý tuk utřeme vařečkou do pěny. Přidáme trošku soli a nastrouhanou citrónovou kůru. Potom postupně přidáváme polohrubou mouku a mléko, rozinky a vykynutý kvásek. Těsto vařečkou vypracujeme, až je hladké a necháme je ještě asi půl hodiny kynout. Mezitím si vymažeme formu na bábovku tukem a vysypeme strouhankou. Z vykynutého těsta vytvarujeme rukama válec, který se dá dobře vložit do formy na bábovku. Po naplnění těsta do formy jej necháme ještě chvíli kynout a potom bábovku pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů po dobu asi 60 minut. Je hotová tehdy, když se začne trochu na okrajích oddělovat od formy. Po vyklopení z formy ji necháme vychladnout na drátěné podložce (lze použít i kovový podstavec z mikrovlnné trouby určený ke grilování). Před podáváním bábovku pocukrujeme.
Fotky receptu Kynutá bábovka s rozinkami:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!