Postup přípravy receptu Kynuté těsto na pečené pokrmy:
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a umícháme na kašičku. Kvásek přikryjeme ubrouskem a necháme 5-10 minut kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylý cukr, vejce nebo jen žloutek, rozšlehaný ve zbylém mléce a rozehřátý tuk. Těsto vypracujeme širokou vařečkou s delším držadlem a hněteme ho, až se tvoří bubliny a nechytá se mísy (pro usnadnění práce použijeme elektrický hnětač). Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, při teplotě 25-30 °C,vykynout, během kynutí těsto několikrát promícháme. Dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná. Z kynutého těsta vytvarujeme požadované tvary, přeneseme je na tukem vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout (podle velikosti pečiva 10 až 30 minut). Pečivo potíráme vejcem nebo tukem, až těsně před vložením do trouby. Pečivo dáme do předehřáté trouby na 180-200 °C. Po zapečení asi po 5-15 minutách (podle velikosti pečiva) teplotu snížíme, aby se pečivo stejnoměrně propékalo. Je-li koláč upečený, poznáme podle zlatavé barvy povrchu. U vyšších tvarů zjišťujeme propečení ještě píchnutím špejle nebo párátka do středu koláče. Upečený koláč necháme vychladnout na drátěné mřížce. Dáme-li ho hned na mísu, zvlhne. Koláč po vychladnutí můžeme podle chuti pocukrovat.