Postup přípravy receptu Kysaná jablka:
Navinulejší odrůdy jablek umyjeme. Na dno soudku položíme vrstvu listů z černého rybízu nebo višně, na ně položíme několik vrstev jablek stopkami nahoru, poté znovu klademe listy z černého rybízu nebo višně, na ně několik vrstev jablek a tak pokračujeme, až naplníme celý soudek. Vrchní vrstvu jablek opět pokryjeme listy černého rybízu nebo višně. Jablka zalijeme svařeným a vychladlým nálevem a přikryjeme okrouhlým prkénkem, které zatížíme omytým kamenem a soudek uložíme do chladu. V prvních 3-4 dnech jablka vypíjejí mnoho tekutiny, proto musíme nálev dolévat. Tekutina musí stále sahat 3-4 cm nad prkénko. Za 30-40 dní můžeme jablka konzumovat. Hodí se jako příloha k masu, studeným mísám, do zeleninových a bramborových salátů.