200 g kysaného zelí
| 20 g másla
| 40 g mouky
| 1 lžička soli
| 150 g klobása
| 50 g sušené houby
| 150 ml mléka
| 1 ks bobkový list
| 4 kuličky pepře
| 2 kuličky nového koření
| 100 g brambor
| 1/2 lžičky cukru
Postup přípravy receptu Kyselice s houbami:
Houby namočíme do sklenice vody. Zelí pokrájíme na menší kousky a spolu s lákem vložíme do hrnce a zalejeme vodou. Přidáme sůl, cukr a koření (pepř, nové koření a bobkový list - tip: koření vkládám do zavírací siťky na přípravu sypaného čaje). Povaříme až je zelí měkké a přidáme na kostečky nakrájené brambory spolu s namočenými houbami i svodou a vaříme do měkka. Připravíme si jíšku (rozpustíme máslo a umícháme s moukou a lehce opečeme a rozmícháme se studenou vodou) a přidáme k polévce. Opět ještě povaříme asi 5 min. Přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a krátce povaříme. Zjemníme mlékem. Můžeme ozdobit šlehanou smetanou na talíři.