Postup přípravy receptu Lahodné jablečné řezy s kokosem :
Nejdříve si upečeme piškotové těsto. Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky ušleháme s cukrem a 6 lžícemi horké vody. Do mouky dobře rozmícháme prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku a sníh potom postupně a lehce vmícháváme do žloutkové hmoty. Těsto rozdělíme na dvě části, z nichž každou rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech (alespoň jeden z nich vy měl mít vyšší okraj) a upečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Zatím si oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Nakrájíme je na kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Vložíme je do hrnku, podlijeme několika lžíce studené vody, posypeme trochou cukru, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí (jablka se však nemusí úplně rozvařit). Hotová dušená jablka necháme vychladnout.
Zatím můžeme pracovat na kokosové vrstvě. Kokos vsypeme do hrnku s mlékem, zahříváme a mícháme, až vznikne hustá hmota. Tu odstavíme a také necháme zchladnout.
Jakmile jsou upečené a zchladlé oba piškoty, ten na plechu s nižším okrajem rozkrájíme na kousky a rukama rozdrobíme na drobečky. Do nich přidáme dušená jablka spolu se šťávou, rum a promícháme, až suroviny spojí vytvoří stejnorodou hmotu. Při přípravě jablečné vrstvy můžeme samozřejmě experimentovat a přidat třeba i mleté oříšky nebo tekutý karamel. Rum můžeme nahradit punčem. Hotovou jablečnou hmotu rozetřeme rovnoměrně na piškot a uhladíme.
Cukr a máslo vyšleháme a potom do něj zamícháme zchladlou kokosovou hmotu. Touto polevou potřeme jablečnou vrstvu a povrch posypeme strouhanou čokoládou. Necháme chvíli odležet v chladnu, vrstvy se lépe „propojí“.