Postup přípravy receptu Lanýžové řezy:
Čokoládové karamely, až asi na 10 kousků, které si schováme na ozdobu, zahřejeme. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, dokud se bonbony zcela nerozpustí. Po rozpuštění přelijeme do šlehací mísy, vychladíme, přikryjeme fólií na potraviny a necháme v chladu asi 8 hodin odstát.
Čokoládu najemno nastrouháme. Vejce a cukr vyšleháme do krému, prosejeme mouku a zamícháme. Zbývající smetanu a čokoládu opatrně vmícháme. Hmotu rozetřeme na vymaštěný plech. V předehřáté troubě pečeme při teplotě 175°C cca 40 minut. Po upečení necháme dobře vychladit.
Polevu necháme rozehřát v horké vodě. Hrušky necháme odkapat a z poloviny omočíme v rozehřáté polevě, okapeme a necháme zatuhnout.
Karamelovou šlehačku ušleháme dotuha, přimícháme ztužovač. Šlehačku rozetřeme rovnoměrně na vychlazený korpus. Část ušlehané šlehačky si schováme na ozdobení. Naplníme ji do zdobícího cukrářského sáčku a povrch ozdobíme. Zbývající karamely rozpůlíme. Půlami karamel a hruškami ozdobíme.