Vložil: | Yourimp |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 40 min |
Hodnocení: | Žádné hodnocení |
Počet hodnocení: | 0 |
|
|
Použité suroviny receptu Lehký jahodový dort:
250 g polohrubé mouky
| 2 lžíce cukru
| trochu sůl
| 1 balíček vanilkového cukru
| 1/8 l rostlinného oleje
| 3 lžíce jogurtu
| Na náplň:
| 750 g jahod
| 2 lžíce cukru
| 3 listy bílé želatiny
| 1/2 chemicky neošetřeného citronu
| 1 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy receptu Lehký jahodový dort:
Smícháme mouku, cukr, špetku soli a vanilkový cukr. Plynule přimícháme olej, jogurt a uhněteme. Těsto zpracujeme na hladkou kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut chladit.
Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto do tenka vyválíme a formu jím vysteleme. Těsto na dně formy několikrát vidličkou propíchneme. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj a pečeme 25 minut (plyn 3-4; teplota 180°C) do zlatova. Necháme vychladnout.
Jahody omyjeme a utěrkou do sucha osušíme. Z poloviny jahod uděláme pyré s cukrem. Ve studené vodě změkčujeme želatinu 5 minut, vymačkáme a smícháme ji se šťávou z poloviny citronu. Pak ji ve velkém hrnci za tepla úplně rozpustíme.
Do rozpuštěné želatiny přidáváme po lžících pyré a rozmícháme je. Odstavíme a mícháním ochladíme.
Upečený korpus naplníme směsí a poklademe celý jahodami. Kůru z citronu oloupeme do tenké spirály a položíme ji na povrch dortu. Pak dort posypeme moučkovým cukrem.
Tip
Kdo má rád čokoládu, ten může ve vodní lázni rozpustit 100 g čokoládové polevy se 2 lžícemi smetany a nanést štětcem na korpus.
Fotky receptu Lehký jahodový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!