Použité suroviny receptu Linecký koláč s tvarohem a třešněmi:
170 g hladké mouky
| 60 g moučkového cukru
| 125 g másla
| 1 ks žloutek
| špetka soli
| 500 g měkkého tvarohu
| 100 g moučkového cukru
| 1 ks vanilkový cukr
| 2 ks vejce
| 2 lžíce hrubé krupice
| 1 lžička prášek do pečiva
| 250 g třešní
Postup přípravy receptu Linecký koláč s tvarohem a třešněmi:
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto. Vytvarujeme kouli a zabalenou ve fólii dáme aspoň na půl hodiny do ledničky. Zatím připravíme náplň: tvaroh dobře promícháme se žloutky a cukrem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka ho promícháme s krupicí a práškem do pečiva. Spojíme s tvarohovou směsí a zlehka promícháme. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na kulatou placku o něco větší než je koláčová forma, přendáme do formy, rovnoměrně vymačkáme na dno i do okrajů a přečnívající konce zarovnáme válečkem. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou, poklademe třešněmi a zlehka je do tvarohu zatlačíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 35 - 40 minut dozlatova. Necháme vychladnout a po úplném vychladnutí vyjmeme opatrně z formy. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Je opravdu nutné počkat až koláč úplně vychladne, pokud se manipuluje s teplým drobí se - vlastní zkušenost. Po vychladnutí už je pevnější.
Fotky receptu Linecký koláč s tvarohem a třešněmi:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!