Postup přípravy receptu Lososový dort:
Filety vložíme do vroucí, mírně osolené vody a 10 minut provaříme. Pak lososa vyndáme a necháme vychladnout. Bylinky (bazalka, petrželka, pažitka) opláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Do teplého vývaru (po vaření lososa) dáme nabobtnat želatinu. Cibulky očistíme a nadrobno nakrájíme. Papriky zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky.
Smetanu vyšleháme do tuha. Do šlehačky vmícháme mascarpone, bylinky a podravku podle chuti. Dortovou formu vyložíme plátky toastového chleba, potřeme je náplní a vložíme do chladničky zatuhnout.
Lososa rozmixujeme, vmícháme želatinu a přidáme kapary, pepř, podravku i citronovou šťávu. Směs zahřejeme (asi na 60 °C) odstavíme a necháme chladnout. Když začne tuhnout, nalijeme ji do formy na bylinkovou náplň a opět uložíme zatuhnout.
Změklé máslo vyšleháme s cibulkou, rozetřeme na ztuhlou lososovou náplň a poklademe plátky toastového chleba.
Smetanu vyšleháme do tuha. Mascarpone smícháme s mletou paprikou, solí, kostičkami papriky i tuhou šlehačkou. Náplň rozetřeme na plátky toastového chleba a lososový dort uložíme do chladničky zatuhnout.
Lososový dort před podáváním ozdobíme čtvrtkami natvrdo uvařených vajec, plátky limetky a poprášíme sladkou paprikou.