40 g droždí
| 20 g cukru
| 250 ml vlažného mléka
| 400 g hladké mouky
| 2 ks žloutky
| 2 lžíce majonéza
| tuk na plech
| 200 g makové náplně
| 200 g tvarohové naplně
| 200 g povidlové náplně
| 1 ks žloutek na potření
| NA DROBENKU
| 100 g změklého másla
| 100 g hladké mouky
| 100 g cukru moučka
| NA OZDOBENÍ
| mandlové lupínky
| rozinky
Postup přípravy receptu Majonézové koláčky:
Z droždí, cukru a trochy mléka zaděláme kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme žloutky, majonézu, zbylé mléko a vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme chvíli odpočinout. Potom těsto rozválíme na placku a skleničkou vykrájíme kolečka. Položíme na vymazaný plech, vytlačíme do nich důlek a naplníme nádivkami. Povrch posypeme drobenkou. Majonézové koláčky dozdobíme mandlemi či rozinkami. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláčky pečeme při 180°C asi 15 minut.