Použité suroviny receptu Maková mramorová bábovka:
200 g mletého máku
| 225 ml mléka
| 250 g másla
| 175 g cukru
| 175 g moučkového cukru
| 4 vejce
| špetka soli
| kůru nastrouhanou ze 2 citrónů
| 375 g polohrubé mouky
| 125 g solamylu
| 1 sáček prášku do pečiva
| 4 lžíce citrónové šťávy
| tuk
Postup přípravy receptu Maková mramorová bábovka:
1. Umletý mák nasypeme do 100 ml vroucího mléka. Za stálého míchání jej na malém plameni zhruba 10 min. vaříme. Změklý tuk ušleháme elektrickými metlami do pěny. Vmícháme jedno po druhém všechna vejce. Přidáme sůl a citrónovou kůru.
2. Smícháme dohromady mouku, solamyl, prášek do pečiva, vše rozmícháme se zbytkem mléka. Vymastíme a strouhankou vysypeme bábovkovou formu. Naplníme ji 2/3 těsta. Zbytek těsta smícháme s makovou hmotou a rozložíme jej na těsto bílé. Obě těsta spirálovitě protáhneme vidličkou a v předehřáté troubě (175 °C) pečeme asi 50 min.
3. Upečenou bábovku necháme ve formě trochu vychlednout. Potom ji vyklopíme a dáme zchladnout úplně. Mezitím utřeme dohladka moučkový cukr s citronovou šťávou. Touto polevou bábovku potřeme a dáme ztuhnout. Je výborná, ještě lépe však chutná se šlehačkou!
Fotky receptu Maková mramorová bábovka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!