Postup přípravy receptu Makové jidášky:
Droždí rozdrobíme do misky a utřeme se čtyřmi lžícemi teplého mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Rozinky namočíme do rumu a necháme je tam pořádně nabobtnat a poté scedíme.
Z mouky, vykynutého kvásku, krupicového cukru, mléka, žloutků, vanilkového cukru, špetky soli, citrónové kůry a rozinek smícháme těsto. Do něho přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Důkladně zpracujeme, až vznikne vláčné tužší těsto. To necháme kynout na teplém místě 60 – 90 minut. Během kynutí těsto ještě nejméně dvakrát propracujeme.
Z vykynutého těsta vytváříme válečky, z kterých podle fantazie tvoříme jidášky. Jidášky dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme při 180 °C dozlatova.