Postup přípravy receptu Makovníčky :
Nejdříve si odměříme mléko, přidáme do něj kostku cukru, přihřejeme (nedoporučuji v mikrovlnce, mám pocit, že potom špatně kyne droždí!), odstavíme ze zdroje tepla a rozdrobíme do něj určené množství droždí. Dále si rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout tak, aby byl vlahý. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky. Přilijeme vlahé mléko se zkynutými kvasnicemi a rozpuštěný vlahý tuk. Vařečkou (nebo ve hnětači) vymícháme hladké těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme asi dvě hodiny kynout. Objem těsta by se měl asi zdvojnásobit.
Zatím si připravíme makovou nádivku. Mák umeleme, přidáme k němu mléko, cukr, trošku másla, skořici a zavařeninu. Zahříváme a stále mícháme. Necháme chvíli převařit, odstavíme v okamžiku, kdy dostatečně zhoustne a necháme vychladnout. Po zchladnutí ještě trochu zhoustne.
Z vykynutého těsta odkrajujeme polévkovou lžicí kousky, uděláme bochníček, vyválíme a necháme na vále kynout. Vykynuté bochánky plníme makovou nádivkou, zakulatíme a klademe na vymaštěný plech. Každý potřeme rozšlehaným žloutkem a na vršku nastřihneme nůžkami do křížku, aby bylo vidět makovou nádivku. Pečeme v horké troubě do červena. Hotové můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.