450 g hladké mouky
| 30 g drozdí
| 1 lžička cukru
| 1/2 lžíce drozdí
| 1 lžička cukru
| 1/2 lžíce soli
| 1/4 l vlažné vody
| 3 lžíce oleje
| 1 vejce na potření
| mák na posypání
Postup přípravy receptu Makový chléb:
Mouku nasypeme do mísy a uprostřed utvoříme důlek. Rozdrobené droždí smícháme s cukrem a rozmícháme v polovině vody. Vše nalijeme do důlku. Sůl a olej promícháme se zbývající vodou. Tuto směs nalijeme na mouku a vypracujeme tužší těsto. Povrch potřeme olejem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 15 minut kynout. Pak na pomoučeném vále těsto prohněteme a utvoříme tři koule, které dáme na moukou posypaný plech. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hodně mákem. Ostrým nožem nařízneme na vrcholu kříž do hloubky asi 1/2 cm. Na plechu necháme ještě kynout asi 10 minut. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při teplotě 210°C (el. trouba), nebo nastavíme 3. stupeň (plyn. trouba
Fotky receptu Makový chléb:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!