Postup přípravy receptu Makrela s pórkem v mikrovlnce:
Makrelu omyjeme studenou vodou, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Ryby po obou stranách páteře nakrojíme asi 1/2 cm hluboko ve vzdálenosti asi 1 cm od sebe. Makrely na povrchu i uvnitř osolíme, opepříme a do nakrojených míst nakapeme sójovou omáčku. Takto připravené ryby položíme na plech tak, aby ležely v kruhu za sebou a hlava ležela na ocase předchozí ryby. Pórek rozdělíme kolem nich. Plech vložíme do mikrovlnky na mřížku ve střední poloze a pečeme při 360 Wattech a horkém vzduchu o teplotě 200 stupňů 18-20 minut, dokud maso lehce nezrůžoví. Asi po 12 minutách makrelu obrátíme a pórek promícháme. Čerstvou smetanou polijeme pórek a ryby poklademe vločkami másla. Hotové makrely rozporcujeme, pórek ochutíme solí a pepřem.