400 g sterilovaného zelí
| 3 ks brambory
| 4 kuličky nového koření
| cibule
| mouka na zahuštění
| 1ks zakysaná smetana
| 3 ks bobkové listy
| sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika
| 1ks klobáska
Postup přípravy receptu Maminčina zelňačka:
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, přisypeme papriku, dolejeme vodou. Přidáme překrájené kysané zelí, nové koření, bobkový list a pepř. Vaříme, dokud není zelí měkké. Potom přidáme na kolečka nakrájenou ostravskou klobásu a povaříme ještě cca 5 minut. Potom zalijeme smetanou a zahustíme (mouka + smetana). Zvlášť uvaříme brambory, uvařené je rozštoucháme (kdo chce může si na ně usmažit i cibulku). Rozšťouchané brambory rozdělíme na talíře a přelijeme zelňačkou.