Použité suroviny receptu Mandlový dort s kakaovým bešamelovým krémem:
8 vajec
| 10 lžic moučkového cukru
| 100 ml studené vody
| 200 g mletých mandlí
| 400 g polohrubé mouky
| 1 kypřící prášek do pečiva
| 1 sklenka pikantního džemu
| 60 g hladké mouky
| 375 g másla
| 2 lžíce kakaa
| 200 g moučkového cukru
| pár kapek rumové esence
| 500 ml mléka
| 1 sklenka ovocné šťávy
| 150 g čokolády na vaření
Postup přípravy receptu Mandlový dort s kakaovým bešamelovým krémem:
4 žloutky vyšleháme s 5 lžícemi moučkového cukru a 50 ml studené vody do pěny. Pomalu přimícháme sníh ze 4 bílků, 200 g prosáté mouky s 1/2 balíčkem kypřícího prášku a 100 g mandlí. Těsto vylijeme do vymazané a vymoučené 26 cm dortové formy. Pečeme při 180°C asi 18-19 minut. Stejně upečeme ještě jeden dort a necháme je vychladnout. Vodorovně je rozkrojíme, pokapeme ovocnou šťávou a potřeme džemem.
Z hladké mouky a 125 g másla uvaříme světlou zápražku, zalijeme mlékem a mícháme do zhoustnutí. Kaši vychladíme a postupně přidáváme k vyšlehanému máslu s cukrem. Nakonec do krému přidáme kakao a trošku rumové esence. Krémem naplníme dorty, trochu krému necháme i na boky. Vrch polijeme čokoládou, necháme ztuhnout a ozdobíme dle své fantazie. Hotové dorty odložíme do lednice a po ztuhnutí můžeme krájet.
Fotky receptu Mandlový dort s kakaovým bešamelovým krémem: